Wykonanie

Składniki:
mąka pszenna 1 kg
drożdże 10 dagciepła
woda ok. 3,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 2,5 płaskie łyżki
ziarna słonecznika 1 paczka (10 dag)
pestki dyni 1 paczka (7 dag)
siemię lniane 1 szklankaWykonanie:
Drożdże rozprowadzić w wodzie z
cukrem. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Wlać do
mąki, dodać resztę i wymieszać. Nie należy się martwic, gdy będzie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do blaszek wysmarowanych
smalcem lub
margaryną (ja piekę w foremkach do lasagne, wychodzą 3
chlebki). Wygładzić wierzch mokrą łyżką lub nożem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w piekarniku w temp. 180 stopni. Zapach przyciągnie wszystkich domowników.
Chleb długo zachowuje świeżość.