Wykonanie
O... ten przepis jest absolutnie idealny. Pochodzi od mojej wspaniałej siostry, która twierdzi, że jej córki to jedzą, mimo iż każdy ze składników osobno budzi w nich niesmak (no może oprócz
makaronu... )Ja
mogę tylko potwierdzić, że rodzina danie to przyjęła z wielkim entuzjazmem. Tak jak i ja. Dodatkowym atutem tego dania jest jego prostota i szybkość wykonania :) Polecam.
Składniki:5 ząbków niewielkich
czosnku450g
mrożonego szpinaku (świeży będzie jeszcze lepszy!)150g
łososia (choć polecam więcej)2 łyżki
śmietanyoliwasólgałka muszkatołowaser (wyrazisty w smaku - np. gorgonzola,
camembert, blue... )
makaron penne / świderki / innyWykonanie :
Makaron ugotować.
Czosnek drobniutko pokroić i podsmażyć delikatnie na
oliwie. Dodać
łososia i chwilkę jeszcze smażyć. Następnie dodać
szpinak,
sól i
gałkę muszkatołową. Gdy
szpinak dobrze się podsmaży, dodajemy
śmietanę i
ser i całość smażymy jeszcze ostatnie 3 minuty.Na koniec łączymy wszystko z ugotowanym
makaronem.Smacznego!Prawda, że proste?Oczywiście nie trzeba się sztywno trzymać podanych przeze mnie proporcji. I tak wyjdzie dobre. Myślę, że mogłoby być więcej
łososia - tak następnym razem spróbuję. Tak czy inaczej - pyszne.
Wydrukuj przepis