Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
brukselka 500 gramów
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
ser żółty 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
brukselkę ugotować w osolonej wodzie tak, aby się nie rozgotowała (10-15 minut), odcedzić.Sos: z
mąki i
masła zrobić zasmażkę, dodać
śmietanę oraz
mleko i wymieszać. Doprawić do smaku
sola,
pieprzem oraz gałką, skropić
sokiem z cytryny.
Brukselkę przełożyć do rondelka, zalać gęstniejącym sosem i krótko poddusić pod przykryciem i posypać
startym serem. Smażyć na małym ogniu, do puki
ser się nie rozpuści. Gotowe danie posypać posiekana
natką pietruszki lub
koperkiem. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: