ßßß Cookit - przepis na Brukselka z serem

Brukselka z serem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
brukselka 500 gramów
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
śmietana 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
ser żółty 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną brukselkę ugotować w osolonej wodzie tak, aby się nie rozgotowała (10-15 minut), odcedzić.
Sos: z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać śmietanę oraz mleko i wymieszać. Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz gałką, skropić sokiem z cytryny.
Brukselkę przełożyć do rondelka, zalać gęstniejącym sosem i krótko poddusić pod przykryciem i posypać startym serem. Smażyć na małym ogniu, do puki ser się nie rozpuści. Gotowe danie posypać posiekana natką pietruszki lub koperkiem. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10137/Brukselka-z-serem