ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegobrukselka 500 gramówmasło 2 łyżek stołowychmąka 2 łyżek stołowychmleko 1 szklanekśmietana 2 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychser żółty 2 łyżek stołowychnatka pietruszki według uznaniapieprz według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną brukselkę ugotować w osolonej wodzie tak, aby się nie rozgotowała (10-15 minut), odcedzić.Sos: z mąki i masła zrobić zasmażkę, dodać śmietanę oraz mleko i wymieszać. Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz gałką, skropić sokiem z cytryny.Brukselkę przełożyć do rondelka, zalać gęstniejącym sosem i krótko poddusić pod przykryciem i posypać startym serem. Smażyć na małym ogniu, do puki ser się nie rozpuści. Gotowe danie posypać posiekana natką pietruszki lub koperkiem. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: