Wykonanie
Kolejny odgrzebany przepis, tym razem z"
Oliwii", wspaniała, sycąca i bardzo smaczna zupa z
żółtego sera. Nigdy takiej nie robiłam, a tu proszę taki frykasik, że, aż miło:)Prosty przepis, szybkie wykonanie i ten smak, to zalety, którym nikt się nie oprze:)
Składniki:20 dag
żółtego sera (np:ementaler)1 szklanka
śmietany3 szklanki
wywaru warzywnego (może być z kostki)2 łyżki
masła1 łyżka
mąki2 łyżki
soku z cytrynynatka pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzkilka kromek czerstwej
bułkiWykonanie:
Żółty ser ścieram na tarce jarzynowej. W rondlu roztapiam
masło, wsypuję
mąkę i robię zasmażkę, uważając by się nie zrumieniła. Delikatnie wlewam
bulion przez cały czas mieszając i gotuję ok 5 min. Dodaję
śmietanę, lecz nie dopuszczam do wrzenia. Dodaję
utarty ser i ogrzewam, przez cały czas mieszając, aż
ser się rozpuści. Doprawiam
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
sokiem z cytryny.
Bułkę kroję w drobna kostkę i rumienię na suchej patelni. Zupę nalewam w talerze dodaję grzanki, posypuję
natką pietruszki i gotowe.
SMACZNEGO!