Wykonanie
Zastanawiam się tak po cichutku czy nadejdzie dzień, w którym na
sole już na stałe zagoszczą tylko dania wegetariańskie... Niestety pan M. kiepsko się na to zapatruje, gdyż jak twierdzi czas od czasu jest wielkim fanem
mięsa. A co za tym idzie synkowie tatusia naśladują i na równi z nim agitują na rzecz ulubionych
mięsnych potraw. Tak więc dziś kuchnia wydawała
dorszowe kotleciki w sosie
koperkowym z młodymi ziemniaczkami.
Składniki:KOTLECIKI60 dkg
świeżego dorszajajkoszalotkaczerstwa mała
bułka2 łyżki
otrębów owsianych
pieprz i
sólbułka do panierowania
oliwa do smażeniaSOSłyżka
masłałyżka
mąki pszennejszklanka chudego
mlekapęczek
koperkusól i
pieprzPrzygotownie:
RYBADorsza myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Wyciągam ewentualne ości i wraz
cebula i
bułką mielę w maszynce do
mięsa. Do zmielonych składników dodaje
jajko i
otręby oraz
sól i
pieprz. Dokładnie mieszam aby powstała zwarta masa. Formuję małe kotleciki, które obtaczam w
bułce tartej i smażę na mocno rozgrzanej patelni przesmarowanej
oliwą.SOS w rondlu o grubym dnie topię
masło i dodaje
mąkę aby powstała zasmażka. Następnie dodaję szklankę
mlek energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotuję na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie dosmaczam
solą i
pieprzem i dosypuję posiekany
koperek. Dokładnie
miesza i gotowe:)