Wykonanie
Jajka Mimoza były w początkach XX w. bardzo popularną potrawą, zwłaszcza w USA. Ich nazwa wywodzi się od żółtych kwiatów mimozy, z której słynie Prowansja oraz
kraje śródziemnomorskie. Mój przepis pochodzi z książki Anieli Rubinstein pt. "Kuchnia Neli". Jak pisze p. Aniela, danie to figurowało we wszystkich starych amerykańskich książkach kucharskich. Przed wojną podawano je jako śniadanie lub przystawkę do obiadu.
4 grzanki zrobione z dobrej
bułki4
jajka ugotowane na twardo
masło do posmarowania grzanek
sos beszamelowy:1 łyżka
masła2 łyżeczki
mąki pszennej250 ml zimnego
mleka1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietanysól i
pieprz do smaku1.
Jajka ugotować na twardo. Obrać. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka bardzo drobno posiekać.Plastry
pieczywa na grzanki posmarować cienko
masłem, zrumienić w opiekaczu lub piekarniku.2. W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym
mlekiem. Dodać posiekane
białka, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę
śmietany. Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.3. Grzanki układać na talerzach, polewając każdą z nich sosem. Na wierzch grzanek zetrzeć na drobnej tarce
żółtka. Podawać od razu.