ßßß Cookit - przepis na Jajka Mimoza

Jajka Mimoza

nazwa

Wykonanie

Jajka Mimoza były w początkach XX w. bardzo popularną potrawą, zwłaszcza w USA. Ich nazwa wywodzi się od żółtych kwiatów mimozy, z której słynie Prowansja oraz kraje śródziemnomorskie. Mój przepis pochodzi z książki Anieli Rubinstein pt. "Kuchnia Neli". Jak pisze p. Aniela, danie to figurowało we wszystkich starych amerykańskich książkach kucharskich. Przed wojną podawano je jako śniadanie lub przystawkę do obiadu.
4 grzanki zrobione z dobrej bułki
4 jajka ugotowane na twardo
masło do posmarowania grzanek
sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml zimnego mleka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
1. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Oddzielić żółtka od białek. Białka bardzo drobno posiekać.
Plastry pieczywa na grzanki posmarować cienko masłem, zrumienić w opiekaczu lub piekarniku.
2. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem. Dodać posiekane białka, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę śmietany. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Grzanki układać na talerzach, polewając każdą z nich sosem. Na wierzch grzanek zetrzeć na drobnej tarce żółtka. Podawać od razu.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/05/Jajka-Mimoza.html