Wykonanie
Tak jak wcześniej wspomniałam - uwielbiamy kuchnię wegetariańską/wegańską. Kolejne tygodnie w naszym menu znajduje się niewiele
mięsa a do kuchni dostają się coraz ciekawsze produkty.Poniższy przepis przestawia danie tak bardzo proste, a jednocześnie tak bardzo pyszne. Przypadło do gustu nawet mnie- przeciwniczce
selera.Przepis pochodzi z książki Marty
Dymek "Jadłonomia", którą ostatnio trakuję jako podstawowe wyposażenie kuchni :)Z podanego przepisu wychodzi średnia keksówka, ok. 1 kg pasztetu

Potrzebujemy:1 kg
selera1
pora1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej1 szklankę mielonych
orzechów włoskich100 ml
oleju3 ząbki
czosnku2 cm korzenia
imbitu2
liście laurowe2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczkę
majeranku1 łyżeczkę
natki pietruszki0,5 łyżeczki mielonej
kolendryszczyptę
gałki muszkatałowejsól,
pieprzDodaliśmy dodatkowo 2 duże garści
pieczarek.**Białą część
pora kroimy na talarki, dodajemy
liście laurowe, dusimy do miękkości
pora i usuwamy liście.Do
pora dodajemy starty na dużych oczkach
seler oraz posiekane
czosnek i
imbir. Dusimy ok. 15 minut.Warzywa przekładamy do miski, dodajemy
kaszę,
orzechy,
olej,
sos sojowy,
przyprawy,
pieczarki. Mieszamy a następnie miksujemy na gładką masę.Przekładamy do keksówki i pieczemy 30-45 minut.Voila!


Pasztet doskonale komponuje się z
pomidorami z własnego balkonu ;)