Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 0.75 szklanek
mąka 2 szklanek
olej 5 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
grzyby suszone 200 gramów
vegeta według uznania
sól według uznaniakwasek
cytrynowy według uznania
majeranek 1.5 łyżek stołowychkoncentrat barszczu czerwonego 4 łyżek stołowych
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz ziarnisty 5 sztuk
liście laurowe 2 sztukporcja rosołowa 0 . 5 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchew 2 sztuk
burak czerwony 3 sztukWykonanie:Przygotowanie barszczu: do garnka włożyć umytą porcję rosołową, dodać oczyszczone i starte na grubej tarce
buraczki, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki
marchewkę i
pietruszkę. Zalać zimną
wodą, posolić. Zagotować, łyżką pozbierać tworzące się szumowiny. Dodać
liście laurowe, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu 40 minut. Przecedzić. Do
wywaru dodać koncentrat barszczu. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem, przyprawą jarzynową, kwaskiem
cytrynowym. Dodać
majeranek i zagotować.Przygotowanie uszek: umyte i namoczone
grzyby gotować do miękkości w osolonej wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić. Zimne dobrze odcisnąć z
wody i przekręcić przez maszynkę. Oczyszczoną i drobno posiekaną
cebulę podsmażyć na
oleju, dodać przekręcone
grzyby, mieszając podsmażać chwilę na małym ogniu. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i przyprawą jarzynową.Na stolnicy z
mąki, szczypty
soli i
mleka wyrobić ciasto na uszka. Rozwałkować i literatką wykrawać małe krążki, układać na nich farsz
grzybowy i wyrabiać uszka. Gotować w osolonej wodzie (tak jak pierogi).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!WigiliaZupyZupy weg.Komentarze:Autor: bleData: 2009-12-22Jaki to barszcz wigilijny jak gotowany na porcji rosołowej. Chyba ktoś nie zna tradycji wstyd.Autor: askaData: 2008-12-22za daleko moim zdaniem są podane ilości - źle się czyta - albo bliżej powinny być produktow, albo kolorami /delikatnie ciemny/jasny zroznicujcie wiersze pozdrawiam i dzieki za przepis ! Wesolych Swiat!Autor: vikusiaData: 2008-12-10fajny przepis/ na zadanie miałam wymyślić przepis na uszka z barszczemi ten sie przydał, dostałam 5... dziękiAutor: wieslawal64Data: 2008-12-06Nie podobają mi się takie wielkie uszka one bardziej przypominają USZY.Autor: IzaData: 2008-11-24Dziękujemy, poprawiliśmy błąd :)Autor: ebeData: 2008-11-24a na co do barszczu 3 vbudynie i to czekoladowe?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: