Kapusta i suszone grzyby bez wątpienia należą do smaków kojarzących się ze świętami..Krokiety z farszem z kapusty i grzybów będą świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu lub też jako samodzielna potrawa.. Zresztą krokiety można podać nie tylko z okazji Bożego NarodzeniaCiasto naleśnikowe2 szklanki mąkiszklanka mlekaszklanka wody gazowanej2 jajkałyżeczka oleju( zawsze zachowuje proporcje tyle ile mąki tyle płynów)Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu.Farsz0,5 kg kiszonej kapusty50 g suszonych grzybów1 marchewka2 duże cebuleolejsól, pieprz, kminek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskieDodatkowo1 jajkobułka tartaGrzyby namoczyć na noc, w międzyczasie 2-3 razy zmienić wodę aby oczyścić grzyby.Następnego dnia grzyby pokroić w kostkę.Kapustę podlać olejem i dusić na małym ogniu, dodać pokrojone grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę.Dodać liście laurowe i ziele angielskie a na koniec dodać kminek, majeranek oraz pieprz i sól.Na naleśniki nakładać łyżkę farszu i starannie rozsmarować tak aby farszu nie było zbyt dużo.Naleśniki zwijać w rulony lub dowolnie według własnego uznania.W miseczce rozbić jajko i rozmieszać. Każdego krokieta maczać w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe krokiety smażyć na oleju na złoty kolor.