ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Kapusta i suszone grzyby bez wątpienia należą do smaków kojarzących się ze świętami..
Krokiety z farszem z kapusty i grzybów będą świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu lub też jako samodzielna potrawa.. Zresztą krokiety można podać nie tylko z okazji Bożego Narodzenia
Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
2 jajka
łyżeczka oleju
( zawsze zachowuje proporcje tyle ile mąki tyle płynów)
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu.
Farsz
0,5 kg kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 marchewka
2 duże cebule
olej
sól, pieprz, kminek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
Dodatkowo
1 jajko
bułka tarta
Grzyby namoczyć na noc, w międzyczasie 2-3 razy zmienić wodę aby oczyścić grzyby.
Następnego dnia grzyby pokroić w kostkę.
Kapustę podlać olejem i dusić na małym ogniu, dodać pokrojone grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę.Dodać liście laurowe i ziele angielskie a na koniec dodać kminek, majeranek oraz pieprz i sól.
Na naleśniki nakładać łyżkę farszu i starannie rozsmarować tak aby farszu nie było zbyt dużo.
Naleśniki zwijać w rulony lub dowolnie według własnego uznania.
W miseczce rozbić jajko i rozmieszać. Każdego krokieta maczać w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Gotowe krokiety smażyć na oleju na złoty kolor.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/12/krokiety-z-kapusta-i-grzybami.html