Wykonanie
Święta coraz bliżej i w kuchni zaczyna tętnić życie :) Dziś było klejenie nieodłącznego atrybutu świąt czyli pierogów z
kapustą i
grzybami oraz uszek do wigilijnego barszczu :) Pierogi smakują pysznie zarówno świeżo ugotowane z
wody jak i podsmażone- bo w takiej wersji podaje się je u mnie na kolacji :)
1kg
mąki1,5 szklanki ciepłej
wodyłyżka
olejuszczypta
soli0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejMąkę przesiać przez sito razem z
sodą, dodać szczyptę
soli i
olej. Dolać ciepłą
wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.
Farsz1 kg
kiszonej kapusty100 g
suszonych grzybów1
marchewka2 duże
cebuleolejsól,
pieprz,
kminek,
majeranek,
liście laurowe,
ziele angielskieGrzyby namoczyć na noc, w międzyczasie 2-3
razy zmienić
wodę aby oczyścić
grzyby.Następnego dnia
grzyby pokroić w kostkę.
Kapustę podlać
olejem i dusić na małym ogniu, dodać pokrojone
grzyby oraz pokrojoną w kostkę
cebulę i startą na tartce o dużych oczkach
marchewkę.Dodać
liście laurowe i
ziele angielskie a na koniec dodać
kminek,
majeranek oraz
pieprz i
sól.
Na każde kółko wycięte z ciasta nakładać około łyżeczkę farszu. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.W dużym garnku zagotować
wodę z odrobiną
oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna
wodą.