ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej i w kuchni zaczyna tętnić życie :) Dziś było klejenie nieodłącznego atrybutu świąt czyli pierogów z kapustą i grzybami oraz uszek do wigilijnego barszczu :) Pierogi smakują pysznie zarówno świeżo ugotowane z wody jak i podsmażone- bo w takiej wersji podaje się je u mnie na kolacji :)
1kg mąki
1,5 szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiać przez sito razem z sodą, dodać szczyptę soli i olej. Dolać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.
Farsz
1 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
1 marchewka
2 duże cebule
olej
sól, pieprz, kminek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
Grzyby namoczyć na noc, w międzyczasie 2-3 razy zmienić wodę aby oczyścić grzyby.
Następnego dnia grzyby pokroić w kostkę.
Kapustę podlać olejem i dusić na małym ogniu, dodać pokrojone grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tartce o dużych oczkach marchewkę.Dodać liście laurowe i ziele angielskie a na koniec dodać kminek, majeranek oraz pieprz i sól.
Na każde kółko wycięte z ciasta nakładać około łyżeczkę farszu. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html