Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
buraki czerwone 1,5 kilogramów
kwas buraczany 0,5 litrówkoncentrat buraczany 0 , 25 szklanek
cebula 1 sztuk
liść laurowy 3 sztuk
ziele angielskie 10 ziarna
pieprz 30 ziarna
majeranek według uznania
cytryna 0,5 sztuk
kminek 0,25 łyżek deserowych
borowiki suszone 7 sztuk
ocet winny 3 łyżek stołowych
wino czerwone 0,25 szklanek
sól według uznania
miód według uznaniaWykonanie:Umyte
grzyby namoczyć i ugotować w niewielkiej ilości osolonej
wody. Wyszorowane
buraki upiec w piekarniku lub ugotować w szybkowarze w niewielkiej ilości
wody. Obrać i zetrzeć na tarce, zalać 1,5 litra wrzątku i ostawić na 12 godzin, zlać płyn. Do płynu dodać
kwas buraczany,
wywar z
grzybów wraz z
grzybami,
wino, 1/2 wyszorowanej
cytryny,
ocet, koncentrat, obrana
cebule i
przyprawy. Mocno podgrzać, ale nie gotować, bo barszcz straci kolor. Odstawić na kilka godzin (może być na noc), ponownie podgrzać. Wyjąć
cytrynę, zupę doprawić
solą lub
miodem, jeśli jest za kwaśna.Barszcz najlepiej podawać dopiero następnego dnia z uszkami, pasztecikami z
kapustą i
grzybami, kulebiakiem lub paluszkami z
ciasta francuskiego.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówWigiliaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: