Kiedyś już robiłam podobny omlet . Był smażony z całych jajek i zamiast pomidora miał kukurydzę. Poza tym warzywa były w miejszej ilości.A ponieważ robiłam wczoraj ciasteczka z bezą i orzechami i zostały mi białka (do ciasteczek potrzebowałam 7 żółtek i tylko dwa białka), to wykorzystałam 5 pozostałych białek do zrobienia śniadania. Powstał omlet ziołowy z warzywami bogaty w białko :)Składniki:5 białek2 całe jajka2 garści różyczek brokułado omletu daję surowe różyczki, ale jeśli ktoś nie lubi to może najpierw je trochę podgotować, żeby w omlecie był miękkie - ja akurat lubię takie twardsze1 duży pomidor lub 2 małe1 łyżeczka lubczyku1 łyżeczka majeranku2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia1 łyżeczka swieżej bazylii (opcjonalnie)sólpieprzMieszamy w miseczce jajka i białka z przyprawami: lubczykiem, majerankiem, solą i pieprzemBrokuł dzielimy na różyczkiPomidor myjemy i kroimy w mniejsze kawałkiRozgrzewamy oliwę na patelni, wlewamy jajka, a nastęnie układamy warzywaSmażymy ok. 10 minut na małym ogniu, a po tym czasie składamy omlet na pół i jeszcze smażymy ok. 5 minutJadłam z dwoma kromkami chleba tostowego z ziarnami - podpiekłam je w opiekaczu do sandwichy.Na zdrowie!:)