Wykonanie
Zapach bułeczek
cynamonowych w niedzielny poranek, czy może być coś lepszego? Pulchne, słodkie, nie wymagające dużych nakładów pracy. Idealne :) W
sieci krąży wiele wersji tego przepisu, ta jest moja. Oryginalnie składniki były na 2 blaszki (okolo 20-24 bułeczek), tutaj zrobiłam z połowy składników. Najlepsze są w dniu pieczenia.SKŁADNIKI: (10-12 bułeczek)350g
mąki pszennej40g
cukruszczypta
soli25g świeżych
drożdży50g
masła (roztopionego, ostudzonego)200ml letniego
mleka1
jajko (roztrzepane)nadzienie:50g
masła (roztopionego)75g
cukru2 łyżeczki
cynamonuWymieszać
mąkę,
cukier i
sól.
Drożdże rozpuścić w
mleku, wymieszać z
masłem i
jajkiem. Dodać do
mąki. Zarobić ciasto. Jeśli jest bardzo kleiste, dodać jeszcze
mąki (do 50g). Przykryć ściereczką, odstawić na 30 min. Po tym czasie rozwałkować na w miarę równy prostokąt. Składniki nadzienia wymieszać, posmarować nadzieniem ciasto. Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki szerokości około 2cm. Poukładać na blasze (rosną, więc zostawić odstępy).Piec w temperaturze 220C (termoobieg) około 20 minut. Gdyby zbyt szybko się rumieniły- można je przykryć folią aluminiową.Smacznego :)