Wykonanie

SKŁADNIKI:2 filety z dobrej nie za tłustej
ryby np.
dorsz (u mnie miruna)1 pęczek
szczypiorku1 pęczek
koperku1 pęczek
natki pietruszki1-2 ząbki
czosnku1
jajko3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz,
garam masala ew.
papryczka chili,
słodka papryka.
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażeniaWYKONANIE:
Filety z ryby myjemy, dobrze osuszamy ręczniczkiem papierowym, kroimy w kostkę a następnie za pomącą blendera siekamy na prawie gładką masę. Odstawiamy.Myjemy i dobrze suszymy i siekamy dość drobno
szczypiorek,
koperek,
natkę oraz
czosnek.Do
ryby dodajemy posiekane
zioła i
czosnek, wbijamy jedno
jajko, dodajemy
bułkę tartą,
sok z cytryny i doprawiamy do smaku
przyprawami.Wszystko najlepiej ręczne wyrabiamy i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki wielkości średniego
jajka i spłaszczamy.Tak przygotowane kotleciki smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron.Podajemy z ulubionymi dodatkami i kawałkiem
cytryny. Z podanej porcji wychodzi ok 12 kotlecików.SMACZNEGO