Wykonanie
W mojej rodzinie w każdy piątek unikamy
mięsa, a na obiad najczęściej serwujemy
ryby. Dziś zmierzyłam się z koszmarem mojego dzieciństwa, czyli z kotletami
rybnymi. Uważam się za osobę nawróconą i
będę przygotowywać je częściej!Dodatek
ziemniaków,
ziół i przypraw sprawia, że
rybny smak jest delikatniejszy.Myślę, że takie kotlety bardzo zasmakują Waszym pociechom :).Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:250 gramów
tuńczyka z puszki (wybierzcie tego w sosie własnym lub wodzie), zważcie
rybę po odlaniu zalewy i po wyjęciu z puszek450 gramów ugotowanych
ziemniaków2 ząbki
czosnku1 czerwona
papryczka chili, moja była średnio ostra4 łyżki bardzo drobno poszatkowanego
szczypiorku4 łyżki bardzo drobno poszatkowanej
natki pietruszki1
jajko50 gramów
bułki tartej1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
sólpieprzWykonanie:1. Papryczkę pokrój drobniutko i przełóż ją do miski razem ze
szczypiorkiem i
natką. Jeżeli nie chcesz użyć
chili, to zamień ją na 1/4
czerwonej papryki.
2. Wymieszaj
tuńczyka z
ziołami,
chili,
czosnkiem i
przyprawami. Wstaw na pół godziny do lodówki.
3. Ugnieć
ziemniaki (łatwiej jest to zrobić, gdy są gorące). Nie muszą być bardzo gładkie, nawet dobrze, jak pozostaną w nich niewielkie nieugniecione kawałki.4. Zimne
ziemniaki,
jajko i
bułkę tartą dodaj do miski z
tuńczykiem.
5. Wymieszaj dokładnie.
6. Uformuj z masy około 10-12 kotletów.
7. Postaraj się, aby kotlety były równej wielkości.
8. Smaż po obu stronach i bokach. Gotowe kotleciki będą zarumienione.
Smacznego :)