ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z malinami

Kruche babeczki z malinami

nazwa

Wykonanie

Przepis dodaję do akcji : Gotuję po małopolsku - to akcja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowanego w Krakowie. Motywem przewodnim akcji są czerwone korale, w mojej propozycji odpowiednikiem korali są słodkie maliny świeżo zerwane w ogrodzie.
Składniki do ciasta kruchego:
300 gram mąki tortowej
200 gram mąki kukurydzianej
200 gram masła
4 żółtka,
szczypta soli
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy małe foremki na babeczki ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 180 stopni, w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru - ok.20 minut.
Masa z białej czekolady:
1-2 łyżki cukru pudru
biały kremowy serek - 250 gram
2 tabliczki białej czekolady
cukier waniliowy
skórka starta z jednej limonki lub małej cytryny
maliny, jeżyny do dekoracji
Rozpuszczamy czekoladę przez 45 sekund w mikrofalówce. Ubijamy serek, dodajemy cukier waniliowy i cukier, płynną białą czekoladę i starta skórkę z limonki. Schładzamy i wlewamy masę do babeczek, po zastygnięciu masy w babeczkach dekorujemy je owocami.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/08/kruche-babeczki-z-malinami.html