Wykonanie
Przepis dodaję do akcji : Gotuję po małopolsku - to akcja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowanego w
Krakowie. Motywem przewodnim akcji są czerwone korale, w mojej propozycji odpowiednikiem korali są słodkie
maliny świeżo zerwane w ogrodzie.Składniki do ciasta kruchego:300 gram
mąki tortowej200 gram
mąki kukurydzianej200 gram
masła4
żółtka,szczypta
soliMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło.Po schłodzeniu wypełniamy małe foremki na babeczki
ciastem. Ja rozwałkowuję małe kawałki ciasta, wycinam szklanką i wypełniam otrzymanym "kółeczkiem" ciasta foremkę. Piekę w temperaturze 180 stopni, w nagrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru - ok.20 minut.Masa z
białej czekolady:1-2 łyżki
cukru pudrubiały kremowy
serek - 250 gram2 tabliczki
białej czekoladycukier waniliowyskórka starta z jednej
limonki lub małej
cytrynymaliny,
jeżyny do dekoracjiRozpuszczamy
czekoladę przez 45 sekund w mikrofalówce. Ubijamy
serek, dodajemy
cukier waniliowy i
cukier, płynną
białą czekoladę i starta skórkę z
limonki. Schładzamy i wlewamy masę do babeczek, po zastygnięciu masy w babeczkach dekorujemy je
owocami.