ßßß Cookit - przepis na Tarta z malinami i kruszonką

Tarta z malinami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Muszę się pośpieszyć i szybko zużyć resztki owoców z zamrażalnika, bo już wielkimi krokami idą do nas tegoroczne świeże. Dlatego dzisiaj główną rolę grają właśnie maliny w otoczeniu z kruchego ciasta.
(forma o średnicy 23cm)
250g mąki
125g masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
1 łyżka kaszy manny
1 opakowanie malin (użyłam mrożonych)
Zagnieść ciasto z mąki, masła, żółtek, cukru, soli i skórki cytrynowej. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Formę do tarty natłuścić. Z ciasta oderwać małą część. Resztę rozwałkować i wylepić tartę. Posypać ciasto kaszą manną i rozłożyć na wierzchu maliny. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i powstałą w ten sposób kruszonką posypać owoce.
Piec w 200 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 30 minut.
Smacznego!
Chciałabym zaprosić Was również do przeczytania wywiadu ze mną, który przeprowadziła redakcja portalu Przepisy AZ. Na ich stronie jest dział “Blogi z apetytem”, w którym prezentują ciekawe blogi kulinarne oraz osoby je prowadzące. Wywiad ze mną można przeczytać tutaj .
Źródło:http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2013/05/tarta-z-malinami-i-kruszonka.html