Wykonanie
Muszę się pośpieszyć i szybko zużyć resztki
owoców z zamrażalnika, bo już wielkimi krokami idą do nas tegoroczne świeże. Dlatego dzisiaj główną rolę grają właśnie
maliny w otoczeniu z kruchego ciasta.(forma o średnicy 23cm)250g
mąki125g
masła2
żółtka3/4 szklanki
cukru pudruskórka starta z 1
cytrynyszczypta
soli1 łyżka
kaszy manny1 opakowanie
malin (użyłam mrożonych)Zagnieść ciasto z
mąki,
masła,
żółtek,
cukru,
soli i
skórki cytrynowej. Włożyć do lodówki na pół godziny.Formę do tarty natłuścić. Z ciasta oderwać małą część. Resztę rozwałkować i wylepić tartę. Posypać ciasto
kaszą manną i rozłożyć na wierzchu
maliny. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i powstałą w ten sposób kruszonką posypać
owoce.Piec w 200 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 30 minut.Smacznego!
Chciałabym zaprosić Was również do przeczytania wywiadu ze mną, który przeprowadziła redakcja portalu Przepisy AZ. Na ich stronie jest dział “Blogi z apetytem”, w którym prezentują ciekawe blogi kulinarne oraz osoby je prowadzące. Wywiad ze mną można przeczytać tutaj .