Wykonanie
Wielkanoc zbliża się bardzo wielkimi krokami... Gdzieś zgubiłam po drodze cały ten czas przygotowań wielkanocnych. Obudziłam się nagle, a tu już prawie święta. Czas zacząć przygotowywać jakieś wielkanocne potrawy. Na pierwszy ogień idą mazurki. :)Przepis na 9 mazurków
Ciasto:250g
mąki3 łyżki ( 50g)
cukru pudruszczypta
soli100g
masłajajkożółtkoMąkę przesiej do miski. Dodaj
cukier puder,
sól,
masło pokrojone na małe kawałki,
żółtko i
jajko. Zagnieć szybko zwarte ciasto. Następnie
owiń folią i wstaw na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkuj na 0,5cm. Wyłóż nim formy na tartaletki. Pamiętaj, żeby dokładnie docisnąć brzegi ciasta do foremki.Piecz ok. 15. minut w piekarniuku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.Masa cytrynowa3 duże
cytryny3
jajka100g
cukru pudru100g
masłaW rondelku utrzyj
jajka z
cukrem pudrem. Dodaj skórkę otartą z
cytryn i sok z nich wyciśnięty. Zagotuj na bardzo wolnym ogniu. W międyczasie dodaj
masło, cały czas mieszając.Zdejmij z ognia, gdy masa zgęstnieje i będzie miała gładką konsystencję. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Wykończenie:Ostudzone
spody mazurków wypełnij masą
cytrynową. Możesz ozdobić je
migdałami,
orzechami lub
suszonymi owocami.