ßßß Cookit - przepis na Mini mazurki cytrynowe

Mini mazurki cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc zbliża się bardzo wielkimi krokami... Gdzieś zgubiłam po drodze cały ten czas przygotowań wielkanocnych. Obudziłam się nagle, a tu już prawie święta. Czas zacząć przygotowywać jakieś wielkanocne potrawy. Na pierwszy ogień idą mazurki. :)
Przepis na 9 mazurków
Ciasto:
250g mąki
3 łyżki ( 50g) cukru pudru
szczypta soli
100g masła
jajko
żółtko
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier puder, sól, masło pokrojone na małe kawałki, żółtko i jajko. Zagnieć szybko zwarte ciasto. Następnie owiń folią i wstaw na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na 0,5cm. Wyłóż nim formy na tartaletki. Pamiętaj, żeby dokładnie docisnąć brzegi ciasta do foremki.
Piecz ok. 15. minut w piekarniuku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
Masa cytrynowa
3 duże cytryny
3 jajka
100g cukru pudru
100g masła
W rondelku utrzyj jajka z cukrem pudrem. Dodaj skórkę otartą z cytryn i sok z nich wyciśnięty. Zagotuj na bardzo wolnym ogniu. W międyczasie dodaj masło, cały czas mieszając.
Zdejmij z ognia, gdy masa zgęstnieje i będzie miała gładką konsystencję. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wykończenie:
Ostudzone spody mazurków wypełnij masą cytrynową. Możesz ozdobić je migdałami, orzechami lub suszonymi owocami.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/04/mini-mazurki-cytrynowe.html