Wykonanie
Waniliowe, bardzo delikatne, smaczne i jeszcze na dodatek zdrowe
ciasteczka będą równie dobre na słodką popołudniową przekąskę jak i na śniadanie.
Składniki :200 g. miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru4
żółtka2 szklanki
mąki orkiszowejszczypta
soli1 łyżeczka pasty waniliowejPrzygotowanie :Ucieram
masło z
cukrem i pastą
waniliową na puszystą masę, po czym- ucierając-dodaję po 1
żółtku. Dodaję szczyptę
soli i
mąkę, i łyżką mieszam aż powstanie gładkie, gęste ciasto ( da się zagnieść w kulę, ale też wyciskać przez tylkę ). Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ozdobne
ciasteczka na blachę wyłożoną papierem. Piekę w termoobiegu ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.