Wykonanie
Przepis z tej strony.Składniki:200g zimnego
masła2,5 szklanki
mąki (pół na pół pszennej i krupczatki)3/4 szklanki
cukru pudru3
żółtkaszczypta
soliMąkę z
solą posiekać z
masłem. Dodać
cukier puder oraz
żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej
wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na około 3-4 mm). Wykrawać krążki jednakowej wielkości. Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie, po czym zwinąć je w rulon (raczej luźny). Rulon przekroić w połowie na dwie części, uzyskując w ten sposób dwie różyczki. Każdej różyczce rozchylić lekko
płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone
ciastka można posypać
cukrem pudrem lub polukrować (jak u mnie).Smacznego! :)