Wykonanie
Kruche ciasto na babeczki, słodkie i maślane. Krok po kroku o tym, jak przygotować i jak upiec kruche ciasto przeznaczone na słodkie babeczki.Z podanej proporcji uzyskujemy około 20 babeczek upieczonych w foremkach o średnicy dna 3,5 cm oraz średnicy góry 7 cm. Tak upieczone babeczki możemy nadziać każdym ulubionym składnikiem lub składnikami: kremem,
bitą śmietaną,
owocami, masą
orzechową lub
czekoladową itp.Składniki: 300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkasólPiekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.Odmierzamy odpowiednią ilość składników i przystępujemy do wykonania kruchego ciasta.
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę
soli. Schłodzone
masło kroimy na kawałki i kładziemy na przesianą
mąkę.
Masło siekamy szerokim nożem tak, aby w połączeniu z
mąką utworzyło konsystencję
kaszy. Teraz dodajemy
cukier puder. ..
... oraz dwa
żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Nie ugniatamy zbyt długo, ponieważ
masło zacznie się topić pod wpływem ciepła naszych rąk, a ciasto kleić. Czynności mieszania i zagniatania składnikow można również przeprowadzić przy pomocy robota kuchennego.Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy foremki, smarując je cienko - przy pomocy pędzelka - roztopionym
masłem.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki. Na stolnicę kładziemy folię spożywcza, a na nią kulę ciasta, które lekko rozpłaszczamy dłońmi - formując prostokąt. Ciasto przykrywamy drugim kawałkiem folii spożywczej. W ten sposób - podczas wałkowania - ciasto kruche nie będzie kleić się do stolnicy i do wałka. Zapobiega to również podsypywaniu ciasta
mąką, której zbyt duża ilość może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję ciasta.Ciasto kruche wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Zdejmujemy folię z wierzchu i zaczynamy nawijać ciasto na wałek. Usuwamy folię ze
spodu.
Nawinięte na wałek ciasto przenosimy na ułożone blisko siebie foremki, nakładamy je, a następnie delikatnie przyciskamy wałkiem tak, aby z łatwością można było usunąć nadmiar ciasta z brzegów foremek.
Ciasto lekko dociskamy palcami do dna foremek i nakłuwamy je widelcem. Zapobiegnie to wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.Wykrawamy odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej i wykładamy nią każdą foremkę, delikatnie dociskając.
Do każdej, wyłożonej folią aluminiową foremki nakładamy suchy
groch,
ryż lub
kaszę. Takie "pieczenie na ślepo" sprawi, że krucha babeczka zachowa odpowiedni kształt i jej boki nie spłyną na dno. Tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika. W razie potrzeby kontrolujemy stan upieczenia, wyciągając jedną foremkę z piekarnika i odchylając kawałek folii aluminiowej. Jeżeli ciasto jest na tyle stabilne, że nie istnieje już ryzyko opadnięcia brzegów, możemy zdjąć folię z
kaszą i dopiec babeczki na złoty kolor. W
sumie czas pieczenia będzie wynosić 10-12 minut.
Kiedy kruche
spody na babeczki upieką się, pozostawiamy je w foremkach do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy, obracając foremki do góry nogami. Wykonując tę czynnosć należy uważać, ponieważ
spody są bardzo kruche i mogą się pokruszyc.