Wykonanie
Krótki oddech od prac ogródkowo-balkonowo-zabawowych i wyczarowałam pyszne, malutkie markizy.
Ciasteczka idealne na malutką przekąskę, dobre do
kawy,
herbaty albo po prostu na ząbek :)Posypane
cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :)
Składniki:25 dag
mąki tortowej15 dag
masła4 łyżki
cukru pudrujajkoskórka otarta z
cytrynyszczypta
soliPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę,dodajemy
masło,
cukier puder,
jajko,
skórkę z cytryny i szczyptę
soli. Zagniatamy z tych składników kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy dowolne kształty.Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.Jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem.Mniam!