Wykonanie
Zimą często wracamy do domu zmarznięci i jest to często jedyny moment, kiedy osoby nie przepadające zazupami potrafią docenić ich rozgrzewającą naturę i smak.
Brokuły to łatwo dostępne warzywo, nie wymaga wielkiego obycia w kuchni, aby zrobić pyszną zupę krem, więc zacznijmy częściej gotować zupy, zwłaszcza proste i aroamtyczne.Składniki:1 litr rosołu lub
wywaru z warzywb
rokuły mrożone - paczkaśrednie
ziemniaki – 4-5 sztukduża
cebula -1garść liści
bazylii ,
pietruszki- ożywią kolor zupy
ser z niebieską pleśnią – 50 gram
czosnek - 2 ząbki
sos balsamiczny – do dekoracji
oliwasól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
papryczka chilliSposób przygotowania:obieram
ziemniaki, kroję na małą kostkę, aby szybciej zagotowały się, gotuję, odcedzam
brokuły gotuję w niewielkiej ilości
wodycebulę kroję na średnie kawałki , kroję
czosnek - następnie smażę na łyżce
oliwy cebule i
czosnek na złoty kolorłączę wszystkie powyższe składniki zupy, dodaję rosół,
bazylię,
pietruszkę sól,
pieprz,
zioła prowansalskie i blenderem miksuję na jednolitą kremową konsystencję.dodaje utarty lub pokrojony
ser. Następnie gotuję powstały krem, aż smaki warzyw i
sera połączą się przez jakieś 15 minut.dekoruję gałązką
rozmarynu lub
pietruszki i sosem z
octu balsamicznego.Smacznego :)
