Wykonanie
W tym roku w lasach było mnóstwo
grzybów:
prawdziwki,
kurki, podgrzybki, teraz pojawiły sie opieńki. Tekst ten napisałam dwa tygodnie temu i o nim zapomniałam... Zastanawiałam się dzisiaj, co zrobić na obiad i przegladając bloga odkryłam, że mam dwa nieopublikowane posty o daniach z leśnymi
grzybami. Dzisiaj pierwszy-
makaron z podgrzybkami, jutro
tarta z
prawdziwkami.Podgrzybki, które kupiłam mogłam wybierać z koszyka pojedynczo i wybrałam najmłodsze (najmniejsze) i najładniejsze tak, jak w życiu bywa - szanse nie są równe dla wszystkich...Składniki:50 dkg podgrzybków
cebula czerwonaoliwaparmezan do posypania - jak kto lubidużo zielonej
pietruszki,
sól,
pieprz,
oreganomakaronłyżka kremowego
serka AlmettePrzygotowanie:Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzamDo gorącej
oliwy wrzucam pokrojoną
cebulę, po chwili dodaję
grzyby, smażę mieszając, aż odparuje
wodaDodaję zieloną
pietruszkę,
sól,
pieprz,
oregano do smaku. Duszę przez 5 minut pod przykryciem.Zdejmuję pokrywkę, dodaję
serek kremowy, mieszam i chwilę smażęDodaję
makaron do
grzybów i mieszam, po chwili podaję każdemu na talerz.Posypujemy
parmezanem, ja posypałam
koperkiem, smacznego :)