ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem i cukinią

Makaron z tuńczykiem i cukinią

nazwa

Wykonanie

Kolejny makaron, tym razem spiralki / fusilli w trzech kolorach. Jest to jedno z dań, których czas przygotowania, jest równy czasowi zagotowania wody na makron i jego gotowania, czyli bardzo szybkie. Może to szczegół, ale nie dla osoby, która wraca głodna z pracy i ma wyczarować "coś" szybkiego :)
W innym poście przygotowywałam steki z tuńczyka kupionego w mercacie w Barcelonie, to dopiero była przygoda - zachęcam do zaglądnięcia do postów, w których gotujemy rodzinnie w Barcelonie. Gotowanie tam było jednym z najważniejszych wydarzeń każdego dnia :)
Składniki:
1 cukinia pokrojona w plastry (najszybciej na tarce używanej na ogół do cięcia ogórków na mizerię)
puszka tuńczyka ( nie sałatkowy)
1-2 ząbki czosnku
oliwa
parmezan do posypania
oregano, sól, pieprz
2 cm papryczki chilli
zielona pietruszka pokorojona drobno
makaron fusilli
Przygotowanie:
Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
Do gorącej oliwy wrzucam czosnek i papryczkę, po chwili dodaję cukinię, sól, pieprz, oregano do smaku. Duszę przez 5 minut.
Dodaję rozdrobniony widelcem tuńczyk (wyjęty z puszki i odsączony na sitku)
Wrzucam makaron do garnka z cukinią i tuńczykiem, dodaję pietruszkę, mieszam i podaję każdemu na talerz.
Posypujemy koniecznie parmezanem, smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2012/10/makaron-z-tunczykiem-i-cukinia-pasta.html