ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja na szybkie danie z makaronu i tuńczyka w sosie pomidorowym.
Smaczne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu, bo potrzebujemy tylko tyle czasu ile trwa
gotowanie makaronu /czyli8-10 min./
Do dzisiejszego dania użyłam makaronu spaghetti pełnoziarnistego "di farro",ale można wykorzystać każdy inny rodzaj .
"Farro" jest to odmiana pszenicy/ w naszym języku to nazwa pszenicy płaskurki/. Nazwą tą we Włoszech określa się często orkisz. "Farro" można kupić w postaci ziarenek przypominających wyglądem ciemny ryż/stosowany w sałatkach i zupach/, a także w postaci zmielonej, czyli mąki. Można również kupić gotowe półprodukty , a są to najczęściej makarony o rożnych kształtach. Makaron taki jest lekkostrawny, bogaty w błonnik,ale zawiera mniej kalorii niż zrobiony z białej, zwykłej mąki pszennej. Jest bardzo smaczny.
Składniki:/dla 4 osób/
320 g makaronu spaghetti/razowy- orkiszowy/
400 g sosu pomidorowego z puszki/lub z butelki/
150 g tuńczyka z puszki/w sosie własnym/
mała cebulka
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
czarne oliwki/ ilość w-g uznania/
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
świeża zielona pietruszka
pieprz do smaku
sól lub ziołowa przyprawa warzywna
Wykonanie:
Makaron ugotować w/g zaleceń zaleceń producenta.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, papryczkę i lekko podsmażyć.
Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy i kontynuować gotowanie na małym ogniu/ kolejne kilka minut/.
Tuńczyka przecedzić z zalewy , rozdrobnić lekko widelcem i połączyć z sosem pomidorowym.
Dodać kapary/przepłukać wcześniej z soli/ , oliwki, doprawić do smaku przyprawą ziołową i pieprzem.
Ugotowany makaron przecedzić i wsypać do sosu pomidorowo-rybnego.
Gotowe spaghetti wyłożyć na talerze i posypać obficie zieloną pietruszką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/spaghetti-z-tunczykiem-i-pomidorami.html