Wykonanie
Dziś propozycja na szybkie danie z
makaronu i
tuńczyka w
sosie pomidorowym.Smaczne, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu, bo potrzebujemy tylko tyle czasu ile trwagotowanie
makaronu /czyli8-10 min./Do dzisiejszego dania użyłam
makaronu spaghetti pełnoziarnistego "di farro",ale można wykorzystać każdy inny rodzaj ."Farro" jest to odmiana pszenicy/ w naszym
języku to nazwa pszenicy płaskurki/. Nazwą tą we Włoszech określa się często orkisz. "Farro" można kupić w postaci ziarenek przypominających wyglądem ciemny ryż/stosowany w sałatkach i zupach/, a także w postaci zmielonej, czyli
mąki. Można również kupić gotowe półprodukty , a są to najczęściej
makarony o rożnych kształtach.
Makaron taki jest lekkostrawny, bogaty w błonnik,ale zawiera mniej kalorii niż zrobiony z białej, zwykłej
mąki pszennej. Jest bardzo smaczny.
Składniki:/dla 4 osób/320 g
makaronu spaghetti/razowy- orkiszowy/400 g
sosu pomidorowego z puszki/lub z butelki/150 g
tuńczyka z puszki/w sosie własnym/mała
cebulka2-3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
kaparówczarne oliwki/ ilość w-g uznania/2 ząbki
czosnkukawałek
papryczki chiliświeża zielona
pietruszkapieprz do smaku
sól lub
ziołowa przyprawa warzywnaWykonanie:
Makaron ugotować w/g zaleceń zaleceń producenta.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę,
czosnek, papryczkę i lekko podsmażyć.Po kilku minutach wlać
przecier pomidorowy i kontynuować gotowanie na małym ogniu/ kolejne kilka minut/.
Tuńczyka przecedzić z zalewy , rozdrobnić lekko widelcem i połączyć z
sosem pomidorowym.Dodać kapary/przepłukać wcześniej z soli/ ,
oliwki, doprawić do smaku
przyprawą ziołową i
pieprzem.Ugotowany
makaron przecedzić i wsypać do
sosu pomidorowo-
rybnego.Gotowe spaghetti wyłożyć na talerze i posypać obficie zieloną
pietruszką.