ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Dawno nie jadłam czegoś takiego dobrego. Przygotowanie nie wymaga wiele umiejętności (poza zgrabnością w kuchni, której czasami mi brak - efektem tego jest poparzenie). M bardzo się objadł, co znaczy że musiało mu bardzo smakować. Gdy zjadł, przyciągnął mnie do siebie, pocałował i powiedział "dziękuję, było zaje*****"
Uwielbiam gotować, gdy jedzący to doceniają!
Czas przygotowania: ok 1h
Składniki (na 2-3 porcje):
- 250g mielonej wieprzowiny
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 5 średniej wielkości pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowania sera mozzarella
- zioła prowansalskie, bazylia, chilli
- pieprz, sól
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na ćwiartki i usuń pestki. Pozostały pomidor pokrój w kostkę. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę. Dodaj sól, pieprz, chilli, zioła. Następnie dodaj pieczarki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj mięso i smaż aż się zarumieni. Dodaj pokrojone pomidory.
Całość smaż, aż płyn się zredukuje i sos będzie stosunkowo gęsty. Napełnij wydrążone cukinie i przykryj je plasterkami sera.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 oC na około 15 min.
Smacznego!
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2012/10/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym.html