Jak już wiecie bardzo lubię makaron. Tym razem zapraszam na spaghetti z sosem pomidorowym z cukinią i dużą ilością świeżych ziół. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny. Mogłabym jeść taki obiad bardzo czesto. Taki sos możemy również przygotować na zimę w słoiki lub zamrozić na potem.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- 1 kg pomidorów Lima- 1 mała cukinia- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- pęczek bazylii (miałam mały)- kilka listków oregano- szczypta chilli- sól himalajska różówa- pieprz- 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej- 1 łyżeczka ziół prowansalskich- makaron spaghetti - niecałe opakowanieWykonanie:Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, cukinie, cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku. Bazylię i oregano siekamy i dodajemy do garnka. Zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i miksujemy wszystko blenderem. Gotujemy jeszcze, aż sos odparuje i się zagęści.Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie all dente i odcedzamy, dodajemy do garnka z sosem. Mieszamy i przekładamy na talerze - 3 porcje. Posypujemy posiekaną świeżą bazylią.Smacznego :-)