Wykonanie
Proste, szybkie sosy są zawsze w cenie, zwłaszcza, gdy czasu mamy niewiele, a apetyt spory :)
Sos neapolitański to bodaj najbardziej klasyczny z
włoskich sosów, a na jego podstawie dokonywać można różnych wariacji, jak na przykład ta albo ta .Składniki:- 400 g dowolnego
makaronu- 1 duża
cebula- 1 puszka krojonych
pomidorów- 1 większy ząbek
czosnku- tłuszcz do smażenia-
starty ser do posypania-
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie,
rozmaryn,
sól,
pieprz,
czerwona paprykaPrzygotowania rozpoczynamy od pokrojenia
cebuli w drobną kostkę i wrzucenia jej na rozgrzany tłuszcz - może być to
margaryna,
masło,
olej lub
oliwa, to bez znaczenia ;) Gdy
cebula się nieco podsmaży, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażymy, aż wszystko będzie ładnie zeszklone. W międzyczasie wstawiamy
wodę na
makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Teraz nadchodzi czas na
pomidory - oczywiście w sezonie używamy świeżych pokrojonych w niewielkie cząstki. Mieszamy wszystko razem i trzymamy na ogniu aż do momentu, w którym
pomidory zaczną się rozpadać.
Nadszedł czas na najważniejszy punkt naszego obiadu -
zioła. Musi być ich dużo. Dodajemy ok. łyżki
bazylii, tyle samo
oregano i
ziół prowansalskich. Ja oprócz tego dodałam również odrobinę
rozmarynu. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
czerowną papryką, w zależności od upodobań może być słodka lub ostra :) Gotujemy dosłownie przez chwilę, by wszystkie smaki się połączyły.
W kwestii podania szkoły są dwie - uprzedzając wszelkie krytyczne komentarze, sama jestem zwolenniczką tej drugiej, nakazującej dokładne wymieszanie
makaronu z sosem, jednakże ta pierwsza ładniej wygląda, dlatego tym razem ją zastosowałam :) Całość posypujemy
startym serem.Smacznego!