Wykonanie
Dzisiaj przed
Wami kolejna odsłona klopsików. Tym razem zapiekane w sosie. Pycha.500g mielonej
wieprzowiny5-7 łyżek
bułki tartej150ml
mleka1
jajko1/2
cebulisól,
pieprz2 ząbki
czosnkuolej500ml
przecieru pomidorowego250g
sera salamioreganoolejszczypta
cukruDo miski malaksera wrzucam
mięso, rozkłócone
jajko, posiekaną
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
bułkę tartą namoczoną w
mleku,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko to miksuje na jednolita masę a
potem robię kuleczki wielkości
orzecha włoskiego. Smażę na złoto na
oleju. W miseczce wymieszałam
przecier pomidorowy, ze świeżym
oregano, tartym
serem oraz
solą,
pieprzem i szczypta
cukru dla złamania kwaśnego smaku
pomidorów. Klopsiki ułożyłam w naczyniu do zapiekania w dwóch warstwach, zalałam sosem, lekko potrząsnęłam, żeby sos dostał się we wszystkie szczeliny i zapiekłam około 15 minut w 180 stopniach.
Ser był idealnie ciągnący, sos gęsty i pyszny, a klopsiki wilgotne.