Wykonanie
            Dzisiaj przed 
Wami kolejna odsłona klopsików. Tym razem zapiekane w sosie. Pycha.500g mielonej 
wieprzowiny5-7 łyżek 
bułki tartej150ml 
mleka1 
jajko1/2 
cebulisól, 
pieprz2 ząbki 
czosnkuolej500ml 
przecieru pomidorowego250g 
sera salamioreganoolejszczypta 
cukru
Do miski malaksera wrzucam 
mięso, rozkłócone 
jajko, posiekaną 
cebulę, przeciśnięty przez praskę 
czosnek, 
bułkę tartą namoczoną w 
mleku, 
sól i 
pieprz do smaku. Wszystko to miksuje na jednolita masę a 
potem robię kuleczki wielkości 
orzecha włoskiego. Smażę na złoto na 
oleju. W miseczce wymieszałam 
przecier pomidorowy, ze świeżym 
oregano, tartym 
serem oraz 
solą, 
pieprzem i szczypta 
cukru dla złamania kwaśnego smaku 
pomidorów. Klopsiki ułożyłam w naczyniu do zapiekania w dwóch warstwach, zalałam sosem, lekko potrząsnęłam, żeby sos dostał się we wszystkie szczeliny i zapiekłam około 15 minut w 180 stopniach. 
Ser był idealnie ciągnący, sos gęsty i pyszny, a klopsiki wilgotne.
