ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w moim domu zapachniało Bożym Narodzeniem. Gotowała się kapusta z grzybami, lepiłam pierożki, tylko kolęd brzmiących w tle brakowało. Przyznaję, zrobiłam wigilijne pierogi przed czasem i zamroziłam. Przed samymi świętami zapewne nie starczyłoby mi czasu i zamówiłabym je u zaprzyjaźnionej pani. A tak mam własne, pyszne i tylko czekają na Wigilię.
Cisto:
250g maki pszennej
100ml bardzo ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na ciasto zagnieść tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Może trzeba będzie dodać nieco mąki - zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki.
Farsz:
ilość kapusty kwaszonej i białej zależy od ilości pierogów
750g kwaszonej kapusty
1/2 małej główki słodkiej białej kapusty
100g grzybów suszonych (ja lubię dużo i dorzucam jeszcze "na oko")
2-4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, podgotować 10 minut, wystudzić, odcedzić i pokroić w drobną kostkę, płyn zostawić. Kapusty gotujemy oddzielnie - kwaszoną wypłukać, odcisnąć, posiekać, zalać w rondlu niewielka ilością wody, dodać spory listek laurowy i ziele angielskie, trochę podgotować a następnie dodać posiekane grzyby. W miarę gotowania dolewać płyn od grzybów.
Słodką cieniutko poszatkować i rozdrobnić, zalać wrzątkiem, dodać listek laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego, gotować do miękkości, odcedzić i dorzucić do kapusty kwaszonej. Razem gotować dolewając płynu od grzybów, posolić i popieprzyć do smaku - jak kto lubi, odparować nadmiar płynu.
Ciasto cieniutko wałkujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minutki od wypłynięcia. My lubimy odsmażane, więc gotowe pierożki wrzucam na patelnię i podsmażam na złoty kolor i tym razem podałam z duszona cebulką.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/11/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html