Wykonanie
Ostatnio w moim domu zapachniało Bożym Narodzeniem. Gotowała się
kapusta z
grzybami, lepiłam pierożki, tylko kolęd brzmiących w tle brakowało. Przyznaję, zrobiłam wigilijne pierogi przed czasem i zamroziłam. Przed samymi świętami zapewne nie starczyłoby mi czasu i zamówiłabym je u zaprzyjaźnionej pani. A tak mam własne, pyszne i tylko czekają na Wigilię.
Cisto:250g
maki pszennej100ml bardzo ciepłej
wody1
jajko1 łyżka
oliwy z oliwekSkładniki na ciasto zagnieść tak aby ciasto było elastyczne i odchodziło od ręki. Może trzeba będzie dodać nieco
mąki - zależy od wielkości
jajka i wilgotności
mąki.Farsz:ilość
kapusty kwaszonej i białej zależy od ilości pierogów750g
kwaszonej kapusty1/2 małej główki słodkiej
białej kapusty100g
grzybów suszonych (ja lubię dużo i dorzucam jeszcze "na oko")2-4
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprzGrzyby namoczyć w gorącej wodzie, podgotować 10 minut, wystudzić, odcedzić i pokroić w drobną kostkę, płyn zostawić.
Kapusty gotujemy oddzielnie - kwaszoną wypłukać, odcisnąć, posiekać, zalać w rondlu niewielka ilością
wody, dodać spory
listek laurowy i
ziele angielskie, trochę podgotować a następnie dodać posiekane
grzyby. W miarę gotowania dolewać płyn od
grzybów.Słodką cieniutko poszatkować i rozdrobnić, zalać wrzątkiem, dodać
listek laurowy i 2 ziarenka
ziela angielskiego, gotować do miękkości, odcedzić i dorzucić do
kapusty kwaszonej. Razem gotować dolewając płynu od
grzybów, posolić i popieprzyć do smaku - jak kto lubi, odparować nadmiar płynu.Ciasto cieniutko wałkujemy, wycinamy krążki i nakładamy farsz. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minutki od wypłynięcia. My lubimy odsmażane, więc gotowe pierożki wrzucam na patelnię i podsmażam na złoty kolor i tym razem podałam z duszona
cebulką.