Wykonanie
Najbardziej lubię czas przygotowań do Wigilii. Kiedy z Mamą rozmawiamy o tym co można zrobić, ugotować, upiec. W tym roku po raz pierwszy zrobiłyśmy wspólnie pierogi.
Do przygotowania pierogów potrzebujemy: farsz:-
kapusta kiszona-
grzyby suszoneciasto:- 2 szklanki
mąki-
jajko-
sól,
pieprz- łyżka
oliwy- ok 3/4 szklanki gorącej
wodyKapustę drobno posiekać.
Grzyby namoczyć w wodzie i zagotować.Przygotować ciasto. Do miski wsypać
mąkę i
przyprawy. Wbić
jajko i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Po brzegu miski powoli wlewać gorącą
wodę cały czas mieszając.
Potem możemy je wyrabiać rękoma. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką koła. Nakładać łyżeczkę farszu, zawijać pierogi i formować. Gotować w osolonej wodzie z łyżką
oliwy. Pierogi będą gotowe po ok 5-7 minutach od ponownego zagotowania
wody. My nasze pierogi zamroziłyśmy.