Wykonanie
Bez barszczu nie ma Wigilii, bez uszek nie ma barszczu, bez
grzybów nie ma uszek. No i mamy komplet.2 szkl
mąki pszennej1 szl gorącej
wodysól4 garści
suszonych grzybówliść laurowyziele angielskiepieprz-
Grzyby moczymy w wodzie, a następnie gotujemy z
przyprawami. Odcedzamy z
wywaru i drobno kroimy,-
Mąkę łączymy z
solą i gorącą
wodą. Uwaga dolewamy jej po trochę, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencje i da się wyrabiać w rękach. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 1 mm i wykrawamy kieliszkiem uszka. Łączymy jak pierogi, uprzednio nadziewając je posiekanym
grzybami. Następnie dwa końce pierożka łączymy na kciuku i już mamy uszko.- Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.Smacznego:)