ßßß Cookit - przepis na Sos grzybowy

Sos grzybowy

nazwa

Wykonanie

Bez sosu z suszonych grzybów święta Bożego Narodzenia nie mają smaku. Ten idealnie pasuje do uszek, ziemniaków w mundurkach, pierogów z kapustą i do karpia.
3 garści suszonych grzybów
liść laurowy
ziele angielskie
śmietana 18 %
1 łyżka mąki pszennej
pieprz
sól
- Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy z przyprawami do miękkości.
- Kiedy grzyby będą miękkie rozrabiamy mąkę ze śmietaną i hartujemy ją dolewając do niej odrobinę wywaru z grzybów. Następnie zahartowaną śmietanę wlewamy do wywaru i gotujemy do momentu, w którym sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
- Idealny do ziemniaków w mundurkach, uszek, pierogów, a nawet karpia.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/12/sos-grzybowy.html