Są dania, które zyskują na smaku podane z odpowiednimi dodatkami. Sos z suszonych grzybów jest właśnie takim szczególnym dodatkiem. W kuchni podkarpackiej podaje się go między innymi do gołąbków, kasz i mięs. W przeszłości, w okresie zimy i na przednówku, kiedy świeże warzywa nie były dostępne, sos z suszonych grzybów urozmaicał niedzielne i świąteczne obiady.Składniki:40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)1 cebula2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)1 liść laurowy2 ziarna ziela angielskiego2 ziarna czarnego pieprzusól i pieprz do smakuGrzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy je łyżką cedzakową i kroimy w drobną kostkę. W niewielkim garnku grzyby zalewamy wodą, w której się moczyły (nie wlewamy osadu z dna) i dolewamy 1-2 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Cebulę siekamy na drobniutką kostkę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Do cebuli dodajemy mąkę i chwilę razem przesmażamy. Całość przekładamy do garnka z grzybami, mieszamy i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.