ßßß Cookit - przepis na kotlety mielone w ciemnym sosie grzybowym

kotlety mielone w ciemnym sosie grzybowym

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone. Aby przygotować kotlety mielone w sosie, trzeba mieć dużo wewnętrznej kontroli. Dlaczego? bo trudno jest nie pochłonąć od razu wszystkich świeżo pieczonych aromatycznych kotletów mielonych. Dlatego cała sztuka polega na cierpliwości i poświęceniu nieco więcej czasu na przygotowanie sosu. Sos do kotletów mielonych w zasadzie można przygotować na wiele sposobów, każdy zapewne ma soje ulubione. Osobiście najbardziej preferuję właśnie ciemny sos grzybowy, ale oczywiście można zrobić w samym ciemnym sosie lub na przykład chociażby w pomidorowym. Pozostawiam to do wyboru. Ja zaproponuję ciemny grzybowy.
Składniki:
* mąka pszenna (2-5 łyżek, w zależności jaką ilość i konsystencję sosu chcemy uzyskać)
* grzyby suszone (najlepsze borowiki, kilka sztuk)
* woda (2-3 szklanki, podobnie jak ilość mąki, zależy od ilości kotletów i sosu jaki chcemy uzyskać)
* pieprz (świeżo tarty)
* sól (indywidualnie, do smaku)
* majeranek (2-3 łyżki)
* liść laurowy (2 sztuki)
* ziele angielskie (3-4 sztuki)
Wykonanie:
Przygotowania zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów (zalewamy w miseczce wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut). W moździerzu ścieramy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Przyprawa gotowa.
Kotlety układamy w rondlu, zalewamy wodą, dodajemy namoczone grzyby (razem z wodą w której się moczyły) i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Kotlety muszą "oddać" cały aromat do wody.
Na patelni, opiekamy mąkę, do momentu uzyskania lekkiego przebarwienia (musimy uważać, aby mąka się nie przypaliła).
Wlewamy na patelnię wywar uzyskany z duszenia kotletów i dokładnie mieszamy z opieczoną mąką.
Przelewamy przez sitko, sos do rondla z kotletami. Dodajemy przyprawę (z moździerza) oraz majeranek, dusimy 10 minut. Gotowe.
Podajemy z kaszą gryczaną lub jęczmienną (zresztą jedna i druga jest bardzo dobra).
Smacznego.
Źródło:http://odrobinachilli.blogspot.com/2013/03/kotlety-mielone-w-ciemnym-sosie.html