Wykonanie
Kotlety mielone. Aby przygotować kotlety mielone w sosie, trzeba
mieć dużo wewnętrznej kontroli. Dlaczego? bo trudno jest nie pochłonąć od razu wszystkich świeżo pieczonych aromatycznych kotletów mielonych. Dlatego cała sztuka polega na cierpliwości i poświęceniu nieco więcej czasu na przygotowanie sosu. Sos do kotletów mielonych w zasadzie można przygotować na wiele sposobów, każdy zapewne ma
soje ulubione. Osobiście najbardziej preferuję właśnie ciemny
sos grzybowy, ale oczywiście można zrobić w samym ciemnym sosie lub na przykład chociażby w
pomidorowym. Pozostawiam to do wyboru. Ja zaproponuję ciemny
grzybowy.Składniki:*
mąka pszenna (2-5 łyżek, w zależności jaką ilość i konsystencję sosu chcemy uzyskać)*
grzyby suszone (najlepsze
borowiki, kilka sztuk)*
woda (2-3 szklanki, podobnie jak ilość
mąki, zależy od ilości kotletów i sosu jaki chcemy uzyskać)*
pieprz (świeżo tarty)*
sól (indywidualnie, do smaku)*
majeranek (2-3 łyżki)*
liść laurowy (2 sztuki)*
ziele angielskie (3-4 sztuki)Wykonanie:Przygotowania zaczynamy od namoczenia
suszonych grzybów (zalewamy w miseczce wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut). W moździerzu ścieramy
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz i
sól.
Przyprawa gotowa.
Kotlety układamy w rondlu, zalewamy
wodą, dodajemy namoczone
grzyby (razem z
wodą w której się moczyły) i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Kotlety muszą "oddać" cały aromat do
wody.
Na patelni, opiekamy
mąkę, do momentu uzyskania lekkiego przebarwienia (musimy uważać, aby
mąka się nie przypaliła).
Wlewamy na patelnię
wywar uzyskany z duszenia kotletów i dokładnie mieszamy z opieczoną
mąką.
Przelewamy przez sitko, sos do rondla z kotletami. Dodajemy
przyprawę (z moździerza) oraz
majeranek, dusimy 10 minut. Gotowe.Podajemy z
kaszą gryczaną lub jęczmienną (zresztą jedna i druga jest bardzo dobra).
Smacznego.