Wykonanie
             Sos grzybowy
Sos grzybowy to rewelacyjny dodatek do 
mięs, ryb lub 
makaronów. Można wykorzystać 
grzyby świeże w sezonie, suszone lub mrożone poza sezonem. Ja w podanym niżej przepisie wykorzystuje 
grzyby mrożone. 
Mięta użyta w przepisie sprawia, że 
grzyby smakują jeszcze bardziej intensywnie.Składniki:ulubione 
grzybyliść laurowyziele angielskiesólpieprzszczypta 
miętyśmietanaPrzygotowanie:Jeśli wykorzystujemy 
grzyby suszone, namoczyć je dzień wcześniej.
Grzyby przełożyć do garnka, dolać 
wody (nie zbyt wiele ponieważ sos z dużą ilością 
grzybów jest lepszy), dodać 
przyprawy i doprowadzić do wrzenia.Gotować aż 
grzyby zmiękną ewentualnie dolewając 
wodę jeśli zbyt wiele jej wyparuje. Od czasu do czasu 
grzyby należy mieszać żeby nie przywarły do dna garnka.Zmniejszyć płomień na minimum, 
śmietanę wymieszać, przełożyć 2 – 3 łyżki 
śmietany do słoika, dodać niewielką chochelkę sosu do 
śmietany, zakręcić słoik i energicznie nim potrzepać, żeby dobrze wymieszać składniki.Powoli przelewamy sos z 
śmietaną do sosu w garnku cały czas mieszając.Doprowadzić do wrzenia, doprawić 
solą i 
pieprzem i gotować jeszcze kilka minut.Smacznego!