Ostatnio naszła mnie ochota na pizze lżejsze pod względem składników, takie bardziej wiosenne. Po wykorzystaniu szparagów, przyszła pora na szpinak, efekt mniamuśny.ciasto:1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)300ml letniej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki oliwy/oleju500g maki1 łyżeczka soliWymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę. na wierzchu:świeży szpinakszynka seranomozzarellasuszone pomidory w oliwieoreganoPizza piekła się w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.