Wykonanie
Sezon
szparagowy uważam za zdecydowanie rozpoczęty. Pierwsze
szparagowe zakupy u Majlertów poczynione, cztery pęczki do domu przywiezione, zarazem z
pak choi,
mizuną i młodym
szpinakiem sałatkowym.
1 opakowanie
suszonych drożdży (7 g)300ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki oliwy/oleju500g
maki1 łyżeczka
soliWymieszać
drożdże,
wodę,
cukier,
oliwę i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka,
potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować
oliwą i odstawić na godzinkę.
Na wierzchu:grillowane plasterki
cukiniiszynka seranotrochę
mozzarellipomidorki koktajloweświeże
szparagi przekrojone wzdłuż na pół, skropione
oliwązamiast sosu troszkę
oliwy