Wykonanie
Mój mąż jak wiecie jest "mistrzem domowej pizzy" przynajmniej w naszej rodzinie. Postanowiliśmy jednak wypróbować inny przepis na ciasto. Ten z którego korzystamy na co dzień, jest o tyle fajny, ze nie wymaga czekania, więc dla zabieganych w sam raz. Ale ten jest inny - zaczerpnęliśmy go z Kwestii Smaku. Sprawdził się rewelacyjnie.1 opakowanie
suszonych drożdży (7 g)300ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki oliwy/oleju500g
maki1 łyżeczka
soliWymieszać
drożdże,
wodę,
cukier,
oliwę i odstawić na 5 minut.
Make przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka,
potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować
oliwą i odstawić na godzinkę.
Wałkować na 0,5cm grubości placki (starcza na 3 ok 25cm). Dać im chwilę odetchnąć i piec z dodatkami ok 8-12 minut. Wychodzi boskie i bardzo gratuluję Kwestii Smaku tego przepisu. Ciasto jest takie że można nim kręcić w powietrzu i się nie rwie :)
Sos zrobiliśmy taki: 2 ząbki
czosnku, mała
cebulka - uduszone, dodaliśmy puszkę
pomidorów, łyżkę
oliwy, mnóstwo
oregano i świeżej
bazylii i ciutkę
soli, całość dusiliśmy aż się trochę zredukowało.A dodatki, na jednej były
pomidorki koktajlowe,
szynka szwarcwaldzka (tańsza wersja parmeńskiej a też dobra),
mozzarella,
oliwkia na drugiej
pomidorki,
mozzarella,
oliwki,
cukinia i odrobina
papryki