Wykonanie
Pizze już od dłuższego czasu przygotowuje piekąc ją na kamieniu w piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest
mąka.
Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to
mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany.Polecam szczerze!SKŁADNIKI:NA CIASTO NA PIZZE:- 500 g
maki- 300 ml letniej
wody do stopniowego dodawania- 5 g
drożdży- 5 g
soli- łyżeczka
cukru- łyżka
oliwy z oliwekPrzygotuj rozczyn (w kubeczku rozpuść
drożdże, 1/3 ilość
wody,
cukier), wlej do wgłębienia w
mące. Wymieszaj z
mąką. Odstaw na 20 min.Zagnieć ciasto z pozostałymi składnikami.Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu.Na wierzch:- plasterki
cukinii- plasterki
kiełbasy chorizo-
pomidor malinowy-
oliwki-
ser - ulubiony- piórka
cebuliNa cieście rozłóż piórka
cebuli, oprósz
startym serem, ułóż plastry
pomidora i pozostałe składniki.Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut.