ßßß Cookit - przepis na Calzone z pieczonymi warzywami

Calzone z pieczonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Przesyt świątecznymi potrawami? Może spróbujecie takiej propozycji. Pyszna, po przekrojeniu bardzo aromatyczna i nie ma nic wspólnego z rybami i kapustą :)
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
300ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy/oleju
500g maki
1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę.
Nadzienie
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
pomidorki koktajlowe
2 kulki mozzarelli
tymianek
oliwa
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry, paprykę na paseczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec do miękkości.
Ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości talerza obiadowego lub na 4 mniejsze, wyłożyć upieczone warzywa, pomidorki przekrojone na ćwiartki i porwaną na kawałki mozzarelle. Wszystko posypać tymiankiem. Skleić pierogi, zagnieść brzegi żeby nic nie wyciekło. Posmarować wierzch żółtkiem i piec 20 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/12/calzone-z-pieczonymi-warzywami.html