ßßß Cookit - przepis na Muszle z bobem i pesto

Muszle z bobem i pesto

nazwa

Wykonanie

Staram się wykorzystać sezon na bób w pełni. Wypróbowuję go w coraz to innych kombinacjach i formach. Ta jest bardzo udana.
makaron conchiglioni (duże muszle)
duży pęczek bazylii (ew 2 doniczki kupne w markecie)
3 łyżki słonecznika (wiadomo, piniole lepsze, ale ta cena)
3 łyżki oliwy
4 łyżki grana padano
3/4 kg bobu
kilka pomidorów suszonych
kulka mozzarelli
Bób ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Z bazylii, słonecznika, sera i oliwy utrzeć pesto. Zmiksować bób, ale nie całkiem na mazie tylko tak żeby zostały grudki. Połączyć z pesto. makaron ugotować al dente - ja gotuje 3-4 minuty krócej niż przepis na opakowaniu, bo potem jeszcze go zapiekam z farszem. Napełnić farszem, na wierzchu położyć posiekane pomidory i po kawałku mozzarelli. Zapiekałam 20 minut w 180 stopniach. Farsz starcza na 40 muszli.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/07/conchiglioni-z-bobem-i-pesto.html