Wykonanie
Staram się wykorzystać sezon na
bób w pełni. Wypróbowuję go w coraz to innych kombinacjach i formach. Ta jest bardzo udana.
makaron conchiglioni (duże muszle)duży pęczek
bazylii (ew 2 doniczki kupne w markecie)3 łyżki
słonecznika (wiadomo, piniole lepsze, ale ta cena)3 łyżki
oliwy4 łyżki
grana padano3/4 kg
bobukilka
pomidorów suszonychkulka
mozzarelliBób ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Z
bazylii,
słonecznika,
sera i
oliwy utrzeć pesto. Zmiksować
bób, ale nie całkiem na mazie tylko tak żeby zostały grudki. Połączyć z pesto.
makaron ugotować al dente - ja gotuje 3-4 minuty krócej niż przepis na opakowaniu, bo
potem jeszcze go zapiekam z farszem. Napełnić farszem, na wierzchu położyć posiekane
pomidory i po kawałku
mozzarelli. Zapiekałam 20 minut w 180 stopniach. Farsz starcza na 40 muszli.