Wykonanie
Uwielbiam
makaron! A ten - w szczególności.Jeśli ktoś z Was zabiera posiłki do pracy - tym bardziej polecam ten
makaron, bo robi się go w 15 minut!Składniki: (na 2 osoby)2 garście
makaronu (użyłam pełnoziarnistego)
oliwa z oliwek (ok. 50-60 ml)1 mała
papryczka chilli2 duże ząbki
czosnkui tu się kończą podobieństwa do aglio
oliobazyliagarść
słonecznikaOpcjonalnie:
suszone pomidory lub świeże
pomidorki cherry
Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.Na suchej patelni prażymy
słonecznik, po uprażeniu przesypujemy do miseczki - użyjemy go ciut później.Kroimy w drobną kostkę
papryczkę chilli i ząbki
czosnku i podsmażamy na patelni z rozgrzaną
oliwą - trzeba bardzo uważać, żeby
czosnek się nie przypalił, bo inaczej będzie gorzki i niedobry.* Ugotowany
makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię, dodajemy
słonecznik i wszystko dokładnie mieszamy.Wykładamy na talerz i posypujemy świeżą
bazylią.Smacznego :)* jeśli ktoś chce dodać
pomidorów suszonych lub koktajlowych (przekrojonych na pół), to dodać je w tym momencieI ponownie zapraszam do polubienia profilu EwaKuchennie na facebooku: KLIK