Wykonanie
Danie z
bobem na ciepło lub na zimno, obie wersje są pyszne ;)
Bób jest doskonałą alternatywą dla
mięsa, ze względu na dużą zawartość
białka. Jest również bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu oraz błonnika.
Składniki:500g
bobu1 szklanka
razowego makaronu świderki (jeszcze nie ugotowanego)
Ser feta 200g
Pomidory suszone w zalewie
oliwnej ok. 10-12 szt.Pęczek
szczypiorku10 listków świeżej
bazyliiPrzygotowanie:
Bób opłukać, wrzucić do zimnej
wody i zagotować, po czym gotować na średnim ogniu ok. 3 minuty (wówczas
bób będzie lekko twardawy i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Ser feta pokroić w dużą kostkę.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki.Pęczek
szczypiorku posiekać - ja dla wygody robię to nożyczkami ;)
Bazylię porwać na mniejsze kawałki lub pokroić.Wszystkie składniki wymieszać, polać 2-3 łyżkami
oleju (zalewą z
pomidorów suszonych), doprawić do smaku
solą i
pieprzem (lub nie solić ze względu na słony
ser feta)Danie można podawać na ciepło lub na zimno.