Wykonanie
Jest szybkie, pod warunkiem, że ugotujecie i obierzecie
bób dzień wcześniej, jest pyszne i tu warunków już nie ma.
Suszone pomidory, słodki
bób,
czosnek i świeża aromatyczna
bazylia. do tego odrobina
soli oraz
chilli i mamy wspaniały obiad dla wszystkich głodomorów. Spróbujcie :)Składniki:200 g świeżego
bobu10
pomidorów suszonych z zalewy olejowej3 ząbki
czosnku1
zielone chillipęczek świeżej
bazyliimakaron razowy spaghettiPrzepis:- W garnku nastawiamy
wodę z
solą i doprowadzamy do wrzenie. Wrzucamy do niej
bób na 5-7 minut w zależności od wielkości ziaren. W misce przygotowujemy lodowatą
wodę. Po 7 minutach wyciągamy cedzakiem
bób i od razu wkładamy do bardzo bardzo zimnej
wody. Następnie
bób obieramy ze skórki.- A w tym czasie gotujemy
wodę na
makaron. Sam
makaron natomiast gotujemy al dente.-
Pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy na mniejsze części.
Czosnek,
chilli i
bazylię siekamy.- Na dno patelni wylewamy odrobinę
oliwy i wrzucamy na nią
pomidory wraz z
czosnkiem i
chilli, lekko je podgrzewamy. Następnie dodajemy
bób i ugotowany
makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby cały
makaron pokrył się smakiem
pomidorów i
czosnku. Na koniec wyłączamy gaz i dosypujemy posiekaną świeżą
bazylię. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i podajemy na ciepło.Smacznego :)