ßßß Cookit - przepis na Zielony makaron

Zielony makaron

nazwa

Wykonanie

Pierwsze podejście do pesto z bazylii zaliczam do udanych :-) Mimo, iż za makaronem nie przepadam, stwierdziłam, że z takim dodatkiem smakuje bardzo dobrze!
Składniki podaję na jedną porcję, no może na dwie - bo przecież pesto jest dosyć tłuste,
a smak intensywny ;-) Ja jednak pesto otrzymane z poniższych proporcji wymieszałam z jedną porcją makaronu... Kto by liczył kalorie! :-D
Potrzebujemy:
15 g listków świeżej bazylii (mniej więcej pół krzaczka)
30 g słonecznika uprażonego z dodatkiem soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
sól do smaku
ulubiony makaron (użyłam kukurydzianego)
Wykonanie:
Bazylię (dobrze umytą i osuszoną), nasiona słonecznika, oliwę i czosnek umieszczamy w naczyniu i miksujemy. W międzyczasie trochę solimy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, a następnie mieszamy z pesto. Gotowe!
Smacznego!
Pesto może służyć też jako dodatek na kanapki :-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/11/zielony-makaron.html