ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: świąteczne przepisy - śledzie

Moja Kuchnia: świąteczne przepisy - śledzie

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina należy zdecydowanie do śledziolubnych.
Jemy śledzie na wszelkie możliwe sposoby, ale mamy też ulubione i te zawsze lądują na świątecznym stole.
1. Śledzie po japońsku
Śledzie kroimy na dzwonka ok 2cm. Ścieramy na tarce jarzynowej jabłka, ciekamy cebulkę (pierwotnie cebulka była krojona w ćwierć krążki) i mieszamy ze śmietaną 12%. Następnie układamy warstwami, sos, śledzie, sos, śledzie i tak do końca żeby zakończyć sosem.
2. Sałatka śledziowa
Śledzie kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do salaterki. Dodajemy posiekaną drobniutko czerwoną cebulę, groszek konserwowy i ziemniaki w mundurkach ugotowane i pokrojone w kosteczkę. Całość mieszamy i doprawiamy majonezem.
3. Śledzie tradycyjne
Śledziki kroimy na dzwonka. Cebulkę siekamy w drobniusieńką kosteczkę i zalewamy odrobiną oleju lub oliwy - zostawiamy żeby się trochę przegryzła (można wcześniej sparzyć, będzie łagodniejsza). Przed podaniem układamy śledzie i "dekorujemy" cebulką.
4. Śledzie czerwone
Tacka filetów śledziowych,3 cebule, koncentrat pomidorowy – mały słoiczek, sól, cukier, papryka czerwona łagodna, olej.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać koncentrat i troszkę wody,d obrze wymieszać, dodać przyprawy, podsmażać kilka minut, ostudzić, układać w słoju naprzemiennie, na wierzchu cebula, wstawić do lodówki na dzień, dwa.
5. Śledzie z majerankiem
Tacka filetów śledziowych, 5 ząbków czosnku, garść majeranku,olej lub oliwa.
śledzie pokroić na kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę, kawałki śledzia układać w słoiku warstwami, przesypując czosnkiem i majerankiem, zalać olejem tak, by przykrył śledzie, wstawić na dwa dni do lodówki.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/12/swiateczne-przepisy-sledzie.html