Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Tym razem Małgosia zaproponowała w wypiekaniu
śniadaniowym bułki hamburgerowe. Pomyślałam - fajny pomysł na piknik czy grill ze znajomymi. Nie żałuję podjęcia wyzwania, bo bułeczki wyszły idealne:-) Przepis pochodzi z bloga Eweliny.
Myślę, że wykorzystacie ten przepis. Zwłaszcza, że wiosna i lato sprzyja biesiadom. Można je nadziać
mięsnymi burgerami, jak ja to zrobiłam, ale również pyszne będą z samymi warzywami. Najważniejsze to zabrać się za przygotowanie, a pomysł nadzienia przyjdzie wtrakcie - tak jak to było u nas:-)
BUŁKI DO BURGERÓW (ORAZ HOT-DOGÓW)|porcja: 12
bułek |Zaczyn340g pszennej białej
mąki chlebowej (typ 750 lub 850)2 łyżeczki
drożdży instant (lub 10g
drożdży świeżych)340g ciepłego
mleka (35-38C)
Drożdże mieszamy z
mąką i dodajemy
mleko. Mieszamy, zakrywamy folią i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej (zaczyn powinien potroić swoją objętość).Ciasto właściwe215 g pszennej białej
mąki chlebowej (j/w)1 łyżeczka
soli3 łyżki
syropu z agawy,
miodu lub
cukru2
żółtka5 łyżek rozpuszczonego
masła lub
oleju roślinnego1
jajko do posmarowania
bułek wymieszane za 2 łyżkami
jasnego piwasezam do posypania
bułek.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto - mikserem przez 15 minut, ręcznie przez 30 minut. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ
bułki muszą być mocno 'dotlenione'.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej misy, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.Na drugi dzień wyjmujemy ciasto na lekko naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i 12 mniejszych prostokątów.Formujemy dobrze naciągnięte
bułki (tutaj pokazałam jak ja formuję swoje
bułki) i układamy je w odległości około 5cm na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 2 - 2.5 godziny, aż
bułki podwoją swoją objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 200C.Każdą
bułkę smarujemy dwukrotnie
jajkiem roztrzepanym z
piwem i posypujemy ziarnem
sezamowym.Pieczemy przez 15-17 min, aż
bułki będą rumiane.Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na blasze.Burgery:0, 5 kg
mięsa wołowego zmielonego,1 łyżka
musztardy sarepskiej,1 łyżka
oleju,
sól,
pieprzsałata lodowa,1
pomidor,1
cebula,sos:2 łyżki
musztardy sarepskiej,2 łyżki
kechupu,2 łyżki
majonezu.Przygotowanie:
Mięso wymieszać z
musztardą,
olejem,
przyprawami. Dodać odrobinę
wody i wyrabiać aż stworzy zwartą konsystencję . Formować płaskie kotlety i podsmażyć na grillu lub patelni grillowej.Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Bułki przekroić i podpiec, posmarować sosem. Nakładać warstwowo:
sałatę,
mięso,
pomidor,
cebula i sos.Smacznego!
I tradycyjnie zapraszam do innych uczestników akcji na ich bułeczki. A piekły:Dobrafka z bloga
Bona ApetitaKinga z bloga Małe kulinariaWiosenka z bloga Eksplozja smakuŁucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracjiBernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Magda z bloga Z miłości do słodkościAgata z bloga Kulinarne przygody GatityEwelina z bloga Przy kubku
kawyIza z bloga Smaczna PyzaMałgosia z bloga Smaki Alazacji