Wykonanie
Tym razem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie, organizowany przez Małgosię z agościł na blogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy
bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo
bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam.
SkładnikiZaczyn:340 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
drożdży instant (lub 10 g
drożdży świeżych)340 g ciepłego
mleka ( 35-38 stopni )Ciasto właściwe:215 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli3 łyżki
cukru2
żółtka5 łyżek roztopionego
masła1
jajko do pomalowania
bułekWykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce, zakrywamy folia i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Do zaczynu dodajemy składniki cista właściwego. Przez około 15 minut mikserem wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. czas jest ważny, ponieważ ciasto musi być dobrze napowietrzone.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.Na drugi dzień ciasto wyjmujemy na naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2 , 5 godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie
jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut. aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
Razem ze mną piekły:Dobrawka z
Bona apetitaWiosenka z Eksplozji smakuKinga z Małych kulinariówEwelina z Przy kubku
kawyŁucja z Fabryki kulinarnych inspiracji
Magda z Z miłości do słodkościMarzena z Zacisza kuchennegoBernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnikaIza ze Smacznej pyzy