ßßß Cookit - przepis na Bułki do hot-dogów

Bułki do hot-dogów

nazwa

Wykonanie

Tym razem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie, organizowany przez Małgosię z agościł na blogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam.
Składniki
Zaczyn:
340 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych)
340 g ciepłego mleka ( 35-38 stopni )
Ciasto właściwe:
215 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
2 żółtka
5 łyżek roztopionego masła
1 jajko do pomalowania bułek
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy w misce, zakrywamy folia i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Do zaczynu dodajemy składniki cista właściwego. Przez około 15 minut mikserem wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. czas jest ważny, ponieważ ciasto musi być dobrze napowietrzone.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień ciasto wyjmujemy na naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1 . 5 cm i dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2 , 5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut. aż będą rumiane. Studzimy na kratce.
Razem ze mną piekły:
Dobrawka z Bona apetita
Wiosenka z Eksplozji smaku
Kinga z Małych kulinariów
Ewelina z Przy kubku kawy
Łucja z Fabryki kulinarnych inspiracji
Magda z Z miłości do słodkości
Marzena z Zacisza kuchennego
Bernadeta z Mojego kulinarnego pamiętnika
Iza ze Smacznej pyzy
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/buki-do-hot-dogow.html